Sestriere

Het wintersportgebied Sestriere ligt in het hart van de Via Lattea (1350-2823 m), de Italiaanse benaming voor de Melkweg. Dit gigantische wintersportgebied aan de Frans/Italiaanse grens, met 500 skibare kilometers piste, omvat de gebieden Sestriere, Sauze d’Oulx, Sansicario en Cesana. De Via Lattea is werkelijk een hemels skigebied en doet haar naam met recht eer aan. Sestrière duikt voor het eerst op in de Italiaanse geschiedenis tussen 203 tot 121 voor Christus. Toen trok de legeraanvoerder Hannibal op een olifant de Alpen over en joeg zo de daar levende Barbaren de stuipen op het lijf. In 1930 begon men hier, onder leiding van de Turijnse automagnaat Giovanni Agnelli (de big boss van het Fiat-concern) met de opbouw van Europa’s eerste kunstmatige wintersportplaats. Gianni Agnelli heeft jarenlang flink geïnvesteerd in de liften en hotels in Sestriere om het een skigebied van wereldnaam te maken. Sestrière en haar omliggende skigebieden zijn dan ook onlosmakelijk met hem verbonden. In 1931 opende hij de eerste skilift, L’Alpette-Sises. Nummer twee, de Monte Banchetta, liet maar twee jaar op zich wachten. Vijf jaar later werd de Fraiteve lift opengesteld voor het publiek. Sestriere werd daarmee het skigebied met de grootste variëteit aan pistes van heel Europa.

Men vindt hier geen kitscherige chalets of moderne huisjes met een ”rustieke” uitstraling, maar vanaf de jaren dertig een realistische moderne bouwstijl toegepast. De twee ronde torens in de sneeuw, die zo kenmerkend zijn voor Sestriere, werden gebouwd door de beroemde ingenieur Vittorio Bonade Bottino evenals het palazzo Comune, de skiliftgebouwen en de kerk van Sant’Eduardo. In 1997 werd in Sestriere het Wereldkampioenschap alpineskiën georganiseerd.
Aan Sestriere, dat in het ValleSusa ligt, grenzen drie skigebieden, waarvan twee vanuit het centrum met de aanwezige skiliften te bereiken zijn. De pistes van Mont Banchetta hebben een hoogte van 2823 meter. De top van de Mont Sises ligt iets lager en de pistes starten hier op 2658 meter . Vanuit Sestriere kun je ook het Franse Montgenèvre bereiken en onderweg passeer je dan het sneeuwgebied met de naam Monte della Luna dat een erg toepasselijke naam voor dit gebied is, omdat het landschap veel weg heeft van een besneeuwde maan. Het moderne skiliftnetwerk, met 91 liften, zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de verschillende deelgebieden van de Via Lattea zo goed zijn dat u geen gebruik hoeft te maken van skibusdiensten. Door de vele brede pistes zijn ook de snowboardmogelijkheden uitstekend. De voertaal in dit toch echt Italiaans ogende dorp dat een internationale sfeer uitademt, is overwegend frans. Het dorp biedt voor elk wat wils en naast de uitstekende skimogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde skiër kun je hier ook heerlijk wandelen, beperkt langlaufen, schaatsen, rodelen en zelfs helikopterskiën. Ook de zonaanbidders doen Sestriere niet voor niets aan. De après-ski is zeker niet te verwaarlozen en op de diverse terrasjes van allerhande restaurantjes, barretjes en cafeetjes aan de voet van de pistes kunt u een heerlijk glaasje drinken. Het skigebied ligt circa 1138 kilometer van Utrecht en is makkelijk te bereiken via de Frejustunnel in Frankrijk of door Duitsland en Zwitserland via  Milaan. Ook is het  slechts  een uur rijden van het vliegveld in Turijn (Torino) .